marți, 10 iulie 2012

Alegerea Sofiei


    Inca din 1979 cand romanul lui William Styron a fost publicat sub numele de „Sophie’s choice” acesta a starnit o multitudine de controverse.
Oamenii s-au aruncat in a face fel de fel de afirmatii gratuite, fiecare dupa cum judeca, dupa cat il taia capul sau dupa cat a inteles din viata.
Pentru cine nu stie, romanul descrie drama sufleteasca a unei femei poloneze, care dupa o viata grea povesteste un episod cutremurator petrecut in timpul razboiului mondial in lagarul de concentrare de la Auschwitz. Intr-una din nopti, in acel lagar, un medic sadic i-a impus Sofiei, mama a doi copilasi, sa aleaga care dintre ei va trai si care va merge in camera de gazare. Aceasta alegere fara iesire dezvolta o drama incomensurabila in sufletul bietei femei si nu cred ca cineva se poate pune in locul ei.
„Sophie’s choice” este o expresie adeseori utilizata pentru situatiile paradoxale, fara iesire, si a intrat in vorbirea curenta pentru a le descrie.
    Insa daca stam si ne gandim, in anii comunismului, milioane de femei au fost, si cred ca si astazi multe dintre tinerele femei continua sa fie „Sofii”, alegand  pe care din prunci sa-i nasca si pe care sa-i avorteze. Si mai paradoxal este ca multe din aceste femei nici nu-si pot imagina ce lucru cumplit au facut, nu ar putea probabil sa reziste la o asemenea presiune, sa aleaga dintre copiii nascuti care sa traiasca si care sa moara.. Si totusi au facut-o si unele o fac in continuare, sustinand sus si tare ca e dreptul lor. Nu stiu nimic despre drepturi, dar cu siguranta este alegerea lor...
Si cand te gandesti ca Sofia era zeita intelepciunii in mitologie, ar trebui sa ne faca sa gandim de doua ori inainte de a face astfel de alegeri...
Pentru cei care aleg din copiii salasluiti in pantecele lor- care din ei sa vada lumina zilei si care sa moara, un fragment din ecranizarea romanului, filmul cu acelasi nume:

4 comentarii:

  1. Multumesc pentru recomandare! Iar Meryl Streep e preferata mea, abia astept sa-l vad!

    Te imbratisez!

    Sa aveti vacanta placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Liliana, m-a impresionat filmul tocmai pentru aceasta alegere pe care femeia a purtat-o intreaga viata.. Nu vreau sa ma gandesc ce resorturi interioare poate declansa in inima unei mame crestine o astfel de intamplare...

      Deocamdata vacanta e cu recuperare la pat postoperatorie, deci nici vorba de placere. Peste 2-3 saptamani insa... Abia astept :)))
      Te imbratisez cu mult drag !

      Ștergere
  2. Am vazut si eu acest film,mi s-a parut cutremurator. Am auzit ca este si carte doar ca se gaseste mai greu.

    Este foarte dureros ca alegem copii care sa ii nastem si care nu,si apoi avem pretentii sa fie bine.
    Stiu ca era o istorioara ca o femeie avea trei copii si la batranete niciunul nu au ajutat-o,s-a dus la un parinte si el i-a zis "pai daca al patrulea l-ai avortat,acela trebuia sa te ajute".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Camelia, fatul ca se intampla astfel de lucruri e dureros, dar ca sa fiu sincera pe mine ma cutremura seninatatea cu care aceste mame isi privesc propriile fapte, isi gasesc mii de indreptatiri si nu au absolut nici urma de parere de rau..... Pe mine abia aceasta impietrire sufleteasca ma cutremura.
      Faptul ca o femeie intr-un context sau altul face aceasta algere sa zicem ca e de inteles, au fost si sfinti care au cazut, ca orice om, in pacat (neputinte omenesti). Dar au simtit durere pentru aceasta cadere, s-au pocait, au facut tot posibilul sa isi potoleasca durerea sufleteasca ce insoteste caderea...
      Privitor la care din copii trebuie sa isi ajute parintii... imi cer scuze, nu cred ca doar unul trebuie s-o faca ci toti, pe cat pot.
      Exista o melodie populara care spune ca un parinte poate tine multi copii, sa-i creasca, sa-i faca adulti, dar acestia la maturitate nu pot tine un parinte.....De ce sa se fi lasat ceilalti 3 copii in baza celui de al patrulea frate?? Nu sunt de acord :(, iarta-ma.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Persoane interesate