duminică, 2 octombrie 2011

Pelerini catre manastirea Vladiceni

Dupa podul ce duce spre Bucium, in Iasi, imediat la stanga, se vede un indicator care indruma pelerinul catre manastirea Vladiceni. Drumul, denumit din vechime ''drumul hotilor'' va arata dupa doar 2 km splendoarea asezamantului.
Formele deosebite ale acoperisului care strange parca toti credinciosii ca o closca sub aripile ei, incarca sufletul de frumusete.
Acest asezamant monahal este atestat inca din anul 1415, binecuvantand intreaga Moldova. Obstea, alcatuita din monahi este bine primitoare de pelerini. Daca veti cere blagoslovenie, orice ieromonah va va intreba daca sunteti veniti de departe.
Lacasul este inchinat Sfantului Ioan Evanghelistul, lucru sesizabil inca din mozaicul de pe frontispiciu.
Putini insa cunosc multitudinea de comori spirituale ascunse in acest lacas. Nu putin lucru este icoana de 2 metri inchinata Maicii Domnului, icoana pictata chiar in Sfantul munte Athos dupa icoana Maicii Domnului Ivirita. Se spune ca ar fi apartinut manastirii Prodromu. Inaltimea icoanei cat si perfectiunea executiei, frumusetea nespusa, senzatia ca Maica Domnului e vie, sunt de-a dreptul coplesitoare. Multi crestini dau marturie ca este si facatoare de minuni.
Nu este insa singura icoana a Maicii Domnului extraordinar de frumoasa, pe care o gasiti aici. De-a dreapta si de-a stanga Sfantului Altar veti gasi si alte comori.
Icoane vechi ale Maicii Domnului adancesc perceptia asupra ingerilor ce strabat vazduhul pazind odoarele.



Manastirea mai adaposteste spre inchinare si sfinte moaste: ale Sfantului Ioan Evanghelistul, ale Sfintei Mucenite Chiriachi si ale Sfantului Mare Mucenic Mina, precum si unul din vestmintele Sfintei Cuvioase Paraschiva de la Catredala Mitropolitana din Iasi.
 Ce as mai putea adauga? Nimic in plus. Orice pelerin stie ca inchinarea in sfintele lacase il umple de bucuria cea buna. Ca inima simte si tresalta in apropierea sfintilor de parca ar presimti Raiul.  Ca binecuvantarea coboara lin impreuna cu pacea pentru pelerin...
Asa sa coboare si peste voi toti pacea cea binecuvantata astazi, duminica, prima zi a saptamanii...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Persoane interesate