miercuri, 13 iulie 2011

Despre roadele rugaciunii


     Odata, de praznicul Dumnezeiestii Aratari (Boboteaza), urma sa se savarseasca priveghere la Katunakia. Staretul Iosif insa nu obisnuia sa mearga la privegheri sau la hramuri. Si aceasta fiindca pastra o randuiala foasrte aspra, nu de pustnic, ci de zavorat.
     In acea seara, parintele Iosif a ramas in mica sa pestera si a inceput sa rosteasca Rugaciunea mintii. Deodata, pe la miezul noptii, mica sa chilie s-a umplut de o lumina preastralucita, ce nu semana deloc cu ea a zilei. Aceasta lumina a crescut atat de mult, incat Staretul a simtit ca iesit din sine si ca nu mai poarta trup. Atunci s-au aratat inaintea lui trei copilasi, care nu aveau mai mult de zece ani. Toti aveau aceeasi inaltime, aceeasi imbracaminte, acelasi chip si aceeasi frumusete. Erau Ingerii Domnului. Iar parintele Iosif, iesit cu totul din sine, ii admira cat sunt de frumosi. Aceia, tinandu-se unul de altul, il binecuvantau toti trei odata, asa cum binecuvanteaza preotul.
     Cei trei copii se apropiau si se departau de el in timp ce cantau: „Cati in Hristos v-ati botezat (si se apropiau), in Hristos v-ati si imbracat. Aliluia” (si cand ziceau acestea se indepartau fara sa se intoarca cu spatele.
     Parintele Iosif se intreba in sinea sa: „Atat de mici sunt si oare unde au invatat sa cante asa frumos si sa mai si binecuvinteze?” Aceasta o spunea fara sa-i treaca prin minte sa in Sfantul Munte nu exista copii atat de mici si de frumosi.
    Apoi s-a facut din nou intuneric si cei trei copii au plecat asa cum au venit. Insa parintele Iosif a ramas coplesit de uimire. Si zilele treceau fara ca bucuria aceea sa i se imputineze sau sa i se stearga din amintire acel fapt minunat.
    Mai tarziu, cand Staretul a fost intrebat ce cugeta in acele clipe, ne-a spus ca atunci cand mintea este robita de contemplatie, se goleste de ganduri, caci, cuprinsa fiind de stralucirea dumnezeiescului Har, nu mai cugeta nimic al sau. Atunci a simtit doar ca se afla intr-o stare de trei ori mai fericita.

Arhim Efrem Filotheitul- STARETUL MEU IOSIF ISIHASTUL (fragment)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Persoane interesate