sâmbătă, 24 septembrie 2011

Despre rugaciunea inimii

     Ce poate fi mai frumos decat sa-L rogi pe Hristos in orice clipa si sa-I rostesti sfantul Sau nume cu aceste buze de tarana? Exista oare vreo cinste mai mare?
     Aceste cuvinte cuprind intreaga noastra credinta. Spunand „Doamne”, noi credem ca suntem slujitorii lui Dumnezeu, si ca El este Stapanul nostru. Aceasta il onoreaza pe Hristos, prin faptul ca Il facem Domn al nostru, dar aceasta ne onoreaza si pe noi, care suntem slugile unui astfel de domn, Care este Dumnezeu.
     Cand spunem „Iisuse” care este numele omenesc al lui Dumnezeu, intreaga viata pamanteasca a lui Hristos, de la nastere pana la Inaltarea Sa, ne vin in minte.
     Spunand „Hristoase”, care inseamna uns de Dumnezeu, imparatul cerului si al pamantului, noi marturisim si credem ca Hristos este Dumnezeul nostru, Cel Care a creat totul si se afla in cer si va veni din nou sa judece lumea.
     Spunand „miluieste-ma” noi Il imploram sa ne trimita ajutorul Sau si mila Sa, caci noi stim ca fara ajutor de Sus nu suntem in stare sa facem nimic. Aceasta este, pe scurt, explicatia acestor sfinte cuvinte.
     Oricine le spune traieste in sine multe bucurii. Cu toata inima mea ma rog ca dulcele nostru Iisus sa-ti daruiasca rugaciune in suflet, asa incat sa poti gusta mireasma de negrait a rugaciunii care sa te umple cu totul
     Pentru a pazi dragostea, culmea virtutilor, perseverenta in rugaciune este o necesitate duhovniceasca imediata. Lupta in rugaciune daca vrei ca Hristosul nostru sa Se salasluiasca in tine, iar El, cel mai experimentat general, va lupta impreuna cu tine. El va lupta pentru noi si ne va oferi biruinta.
     Noi devenim ca leii care racnesc atunci cand prindem bine rugaciunea - nu ca atunci cand ne rugam fara grija sau caldut, ci cu taria sufletului!
     Intariti-va cu gandul ca rugaciunea este totul. Fara rugaciune, sa te astepti la un declin general, mergand din cadere in cadere. Daca ne tinem de rugaciune din toate puterile noastre la vreme de ispite, cu siguranta ca-l vom birui pe diavol si vom atribui biruinta prea sfantului nume al lui Hristos.

Comori duhovnicesti din SfantulMunte Athos- Culese din scrisorile si omiliile Avvei Efrem (fragment)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Persoane interesate