miercuri, 9 noiembrie 2011

Copilarii furate

      Nu-mi amintesc cand eram copil sa fi fost invadata de atatea imagini. Si poate de aceea ilustratiile din cartile pentru copii mi se pareau atat de frumoase incat mi s-au intiparit in minte pe veci. Povesti care mai de care mai uimitoare, fiecare cu ale ei.
Astazi insa copilaria copiilor nostri nu mai e asa. Imbatranesc devreme din cauza avalansei de imagini care izbesc nemilos retina pretutindeni. Ore in sir memorate la televizor. Desigur a vazut desenul asta animat, dar ii place si se mai uita o data si inca o data si inca o data. Ca-ntr-un carusel nebun se prefac zilele lor. Si dintr-odata ii vezi privind cu ochisorii goi. Spaimele noptilor lor se maresc si angoasele odata cu ele.
       Am stiut ca am depasit orice limita noi ca omenire, atunci cand in plin bulevard se lafaia intr-un afis imens  o Madona in chiloti. N-am priceput niciodata ce-au gandit cei care au ales sa posteze acel afis in fata tuturor. Cam ce ar fi putut el transmite tinerilor debusolati sau copiilor? Ca respectul se castiga atunci cand esti in chiloti? A fost o imagine umilitoare pentru femei.
Imi amintesc dupa revolutie cum dansatoare din ce in ce mai despuiate dansau in emisiunile de divertisment. Cateodata dansau si lasciv si provocator. Atunci ar fi trebuit sa stiu ca numai divertisment nu era acela. Practic aceste emisiuni se adresau tot barbatilor, caci o femeie ce bucurie poate avea privind la o alta femeie despuiata total cum danseaza in fel si chip in fata sotului, logodnicului sau iubitului ei, la ore de maxima audienta... Unde erau femeile in ecuatia asta?
      Apoi a inceput bombardamentul reclamelor. Multe, mai multe, din ce in ce mai multe, coplesitor de multe. Atat de multe incat oamenii au uitat limita bunului simt. Li se pare atat de amuzant sa vada o fetita inca bebelus „danzand din buric’’. Cam ce ar trebui sa reprezinte imaginea respectiva? Ca din fetite nu poate iesi nimic mai bun ? Adica aceeasi imagine din anii ’90 care transforma in chip nevazut toti barbatii care priveau emisiunile de divertisment intr-un fel de sultani care bat din palme si cadinele danseaza in fata lor, dezgolite de orice moralitate, sens, si dezumanizate, transformate in obiecte. Problema insa devine cu atat mai interesanta cu cat gandind in profunzime realizam ca acel bebelus din reclama cu dansul din buric nu si-a dat acordul pentru asta. Poate cand va fi adult nici nu o va face. Pe ea oricum nu o intreaba nimeni, a devenit deja doar un obiect in goana aceasta de a oferi unui public fara minte un spectacol gratis... Oricare dintre dansatoarele care apar in emisiunile televizate au libertatea de a alege. De a apare intr-o astfel de ipostaza sau nu. Au libertatea aceasta de a transforma mereu, repetitiv femeia intr-un obiect, sau a-i lasa femeii ceea ce Hristos i-a daruit: respectul cuvenit. Caci scris este: "Ce este omul, că-l pomeneşti pe el, sau fiul omului, că-l cercetezi pe el? L-ai micşorat pe el cu puţin faţă de îngeri; şi cu mărire şi cu cinste l-ai încununat şi l-ai pus peste lucrurile mâinilor Tale. Toate le-ai supus sub picioarele lui".
De la atata cinste cata a dat Bunul Dumnezeu omului, la ce mocirla alegem sa ne crestem pruncii. Dar ei nu stiu nimic din toate acestea, ci se zbat in fiecare zi in hatisul imaginilor care pretutindeni ii lovesc. E adevarat, inchidem televizorul. Dar astazi sistemul educational face apel din ce in ce mai mult la folosirea calculatorului. Sunt teme, proiecte pe care elevul este fortat sa le indeplineasca pe calculator. Niciodata insa un copil nu se va limita la a-l folosi doar ca o unealta pentru scoala atata vreme cat are acces la el. Asa ca deschizand o biata pagina de dictionar vede pe nu-stiu-ce site o femeie despuiata privindu-l provocator. O femeie care poate e de seama mamei sale. Intra sa vada un referat dar si de acolo il privesc alti ochi, alte trupuri despuiate...Cam cu cat respect isi va mai privi copilul mama dupa aceasta avalansa gratuita de imagini impertinente si obraznice?
     Doamne, oare unde ne vom opri ?
Cam ce sansa avem noi parintii sa ne crestem copiii intr-un mediu frumos, atata vreme cat si pe canalele de desene animate apar reclame stupide care incita de la varste mici la o precocitate sexuala. Cred ca ati vazut-o si reclama aceea in care o fetita musca dintr-o napolitana care este in gura unui baietel. Am urmarit reactiile unor baieti de 9-10 anisori la aceasta. Aproape toti unanim au spus: „Ce scarbos!” Cam asta se intentiona? Oare cui se adreseaza deci aceste reclame daca chiar ei, copiii, le gasesc ca fiind scarboase? Pentru cine sunt acesta? Si pentru ce? Stiut fiind ca nimic nu ramane fara raspuns in inimioarele lor curate? Acestea le pervertesc mintea, iar sufletul il strica iremediabil. Unde se va mai gasi o inima curata, daca nici cei mici nu scapa de o asmenea mizerie?
     Nu m-ar mira ca in curand sa se gaseasca cineva care sa sponsorizeze o anumita emisiune care sa imite pe cea care se difuza/difuzeaza pe canalul Discovery avand tema unui concurs de frumusete al copiilor. Spectacolul este absolut grotesc, fetitele pensate, vopsite, machiate, bronzate si epilate, imbracate provocator si cu atitudini vadit cu inclinatie spre a starni fanteziile sexuale defileaza pe un podium si sunt apoi „notate”... Fetita care reuseste sa mimeze cel mai bine maturitatea este rasplatita cu premiul de „frumusete”. Nu pot zice decat ca e o mascarada absurda si dezgustatoare si ma mir ca nu s-a sesizat pana acum nici o autoritate de protectie a copilului. Asta cu atat mai mult cu cat emisiunea arata clar cum majoritatea copiilor nu-si doresc sa participe dar sunt bruscati si fortati de parinti sa urce pe scena si sa defileze urmand nu stiu ce pasi... Eu nu vad in asta concurs de frumusete, nu vad decat sufletele chinuite, contorsionate, schilodite... Oare noi adultii nu mai avem nici o limita? Cum este posibil sa se desfasoare asa ceva, o invitatie deschisa catre pedofilie? Ne mai intrebam ce si cum anume este intretinuta aceasta deviatie? Ne mai intrebam de ce apar violuri la grupe de varsta extraordinar de mici?
      Ma intristeaza profund ca nimeni nu incearca sa ia atitudine. Parinti, ar trebui sa ne spunem parerile despre aceste reclame si emisiuni. Pretutindeni! Ar trebui sa vorbim deschis despre asta spre a ne proteja copiii si nevinovatia lor. Ar trebui sa facem front comun impotriva celor ce incearca sa le calce in picioare inimioarele lor. Si ar trebui chiar de astazi sa incepem. Sa fim uniti in acest gand, ca indiferent de ceea ce suntem sau gandim sa oprim acest cumplit atac impotriva copiilor nostri. Exprimati-va oriunde impotriva acestor absurditati. Sa facem primul pas: sa nu fim de acord !
    Asa sa ne lumineze si sa ne ajute Dumnezeu! Amin!

4 comentarii:

  1. Intr-o lume unde icoana a inceput sa fie blamata si neoiconoclasmul sa falfaie peste crestetele oamenilor, Satana se zugraveste prin imaginile-idol carora oamenii se inchina mult mai mult decat lui Dumnezeu cel ce s-a aratat in trup spre mantuirea noastra.
    Vazul este simtul ce transmite creierului cele mai multe informatii si reclamele sunt stralucitoarele urmase ale prezentarii magnifice facute de diavol fructului interzis.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc preacucernice parinte pentru completare, asa este, dupa cum bine ati spus. Doar ca pe cand sarpele ataca in chiar sanul Raiului cu perfidie si obraznicie doi adulti, astazi varstele la care se adreseaza sunt prea crude. Balanta inclina infernal spre experienta celui care de mii se ani nu doarme, nu are alta preocupare decat sa faca omul sa cada, sa se rupa de Dumnezeu si sa persiste in cadere... Si ca si cum nu ar fi deajuns acest dusman ingrozitor, mai dau si adultii ''o mana de ajutor'', impingand proprii copilasi in bratele celui care este numit ''stapanitorul acestei lumi" de catre insasi Domnul nostru Iisus Hristos...

    RăspundețiȘtergere
  3. Iasmin cateodata ma bate cate un gand desta care suna cam asa: parca imi vine sa las totul in oras sa-mi iau copiii si sa ma duc in munte....
    Dar ma gandesc ca parintii mei nu au facut asa cu mine.....
    Dar eu am nadejde ca oricum ar fi lumea daca insistam in rugaciune pentru ei Dumnezeu poate sa-i ocroteasca si sa-i duca pe drumul care duce catre El.Vreau sa cred ca "haturile" sunt totusi in mana noastra a mamelor! De noi depinde viitorul copiiilor nostri! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa este, Corina, de aceea si faceam apel la parinti (mame cu precadere) sa se opuna acestor tendinte, sa puna o frana in degradarea continua a educatiei copiilor. Caci ce se intampla in ziua de astazi, privand copiii de instinctele lor natural inclinate catre respect si rusine, nu este decat o educatie decadenta, oricat de ''stiintifica" ar parea. Sa ne opunem acestei manipulari facuta prin reclame nerusinate. Poate nu putem face multe, dar macar inca ne putem exprima liber cu referire la aceste aspecte.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Persoane interesate