miercuri, 6 iulie 2011

Despre casatorie

Scumpul meu fiu,
Cand vei citi aceste randuri si vei putea sa le intelegi eu voi avea déjà tot parul meu alb.
De mic copil ti-am cantat  si ti-am spus basme. Basmele – toate- s-au terminat cu ’’si au trait fericiti pana la adanci batraneti’’, mai cu seama in cele in care Fat Frumos s-a intalnit cu Ileana Cosanzeana... Mai apoi sunt si filmele, mai toate, in care la sfarsit placinta aia "The End”, tot asta vrea sa spuna... Cel mai greu ii e omului, chipurile, pana ce reuseste si se casatoreste cu aleasa inimii, pentru ca dupa aia... vine ''the end’’, adicatelea ''au trait fericiti pana la adanci batraneti’’.
Ei bine, sa stii, copilul meu, ca nu e asa. Casatoria nu e un leac miraculos pentru fericire. Nu este nici un scop in sine. „Casatoria e o jertfa” , inseamna sa iti asumi un drum plin de greutati, plin de tristeti, de lacrimi, de spaime, de chin, de munca. A, ca are si parti frumoase? Fireste ca are. Dar este neinteresant, caci casatoria este un drum spre mantuire. Si nici un drum nu e usor, ci trebuie sa fie un drum suprapus peste cel ''ingust’’ care duce in Imparatia Cerurilor. Cu greu  vei ramane pe calea cea buna, dar trebuie doar sa-ti doresti.
Odata ce iti vei alege calea cu aleasa inimii tale, sa fii constient ca greul abia de acolo incepe. Abia dupa ’’Isaiia dantuieste” incepe drumul tau personal, jertfa ta. 
Vor aparea copiii, iar odata cu ei apar si necazurile, dar si bucuriile vietii. Ganguritul pruncilor, cuvintele lor inventate, zambetul sagalnic, pupici pe jumatate uzi, mangaieri de manute mici, priviri catre tine ca si cum ai fi ”superman’’, si cate si mai cate alte bucurii... Insa ca o permanenta a drumului tau in casatorie, ca un fir rosu calauzitor, ramane jertfa facuta cu dragoste. Cu cat te vei jertfi mai mult si vei uita de tine, cu atat vei castiga smerenie, blandete, rabdare si dragoste. Cu fiecare zi, vei adauga o noua fila in cartea nadejdii tale in viata viitoare.
Si voi veni multi sa-ti explice si sa-ti povesteasca in ce chip gandesti prost, si cum au ei toate raspunsurile, ca „viata trebuie traita” (asta insemnand neaparat  a te bucura de placeri peste placeri), ca barbatul trebuie sa, si sa.... Sa nu pleci urechea la ei, ci tu sa te calauzesti dupa cuvintele Sfintelor Evanghelii, tu sa mergi in Biserica si sa stii ca prin ea si cu ajutorul ei vei ajunge in Imparatia mult visata, acolo unde”’nu este nici intristare, nici suspin”, unde pomii rodesc cu dulceata si greutate, unde parfumul tamaii si al mirului iti mangaie sufletul, unde cantarea ingerilor iti mangaie auzul.

Casatoria inseamna jertfa, nu uita, puiul meu drag. Cand vei lua mana cea mica si fina a miresei tale, sa stii ca odata cu ea iei in grija ta si toate visele ei, si inima sa sensibila, si neputintele ei le incarci pe crucea ta. Dar la sfarsit, veti fi impreuna ca doi copii din nou, cu parul nins, blanzi si smeriti, rabdatori si plini de nadejde intru mantuire. In voi ramane exemplul pentru generatiile ce vor veni, in voi ramane sadita samanta credintei, ca voi prin fapte bune sa roditi. 

Cu drag, mama ta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Persoane interesate