miercuri, 6 iulie 2011

Despre rugaciune


„Este in puterea, in darul lui Dumnezeu ca rugaciunea sa poata fi simtita chiar fara efort. In orice caz, cel ce se roaga trebuie la randul sau, sa-si ia toate masurile necesare pentru a afla rugaciunea, fara sa creada ca aceste masuri vor aduce precis rugaciunea. Mai degraba, acesta ar trebui sa creada ca daca Dumnezeu voieste, va dobandi rugaciunea- altminteri nu va realiza nimic.
Fermierul seamana: el cultiva bine campul, se asigura ca plugul sa are in adancime, grebleaza pamantul, aduce ceea ce se afla in adancime la suprafata si apoi seamana. Dupa aceea, asteapta ploaia si vremea buna. Daca vremea buna se potriveste cu ploaia si conditiile atomosferice prielnice, semintele vor incolti, vor creste si vor da roade. Altminteri nimic nu se intampla – sau, daca incoltesc, vor creste atat de putin incat fermierul nu-si va putea recupera nici macar semintele pe care le-a semanat. Oricum, fermierul isi pune nadejdea in Dumnezeu si zice: „Daca vrea Dumnezeu, voi dobandi roade”. Si la vreme de seceta, bietul fermier se roaga si are campuri stropite cu agheasma, caci el crede ca daca Dumnezeu voieste, El va trimite ploaie, soare, iar truda sa va aduce roade. Altminteri, in ciuda tuturor masurilor luate, el nu va dobandi roade. Acelasi lucru se intampla si pe plan duhovnicesc: indiferent cat de bine s-ar pregati un om, el va rodi numai cu voia lui Dumnezeu. Din aceasta pricina, smerenia trebuie sa preceada tuturor nevointelor duhovnicesti.
Omul ajunge sa fie convins ca absolut nimic nu se poate intampla fara ajutorul lui Dumnezeu. El crede acest lucru si zice „Semnez cu propriul meu sange ca eu sunt un nimic si ca sunt incapabil sa fac ceva bun.” Si in vreme ce nu a sfarsit sa semneze faptul ca el e un nimic, de indata vede gandurile de slava desarta ! Si mediteaza:”tocmai acum  semnam cu sangele meu ca sunt un nimic – cum poate oare un gand de slava desarta sa ma atace?” asadar, este limpede ca Dumnezeu trebuie sa ne dea chiar smerenie.”

COMORI DUHOVNICESTI din Sfantul munte Athos, Culese din scrisorile si omiliile Avvei Efrem

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Persoane interesate