duminică, 3 iulie 2011

Despre incercari si ispite

      "Sa stiti ca, in viata, cea mai importanta clipa este clipa in care poti spune ca ai invatat sa ierti.
Frate, cand vei vedea ca apare vrajmasul, diavolul, si ca te tulbura, cand vezi ca te imbolnavesti, cand nu te vei mai putea ruga asa cum trebuie, tu asa sa te gandesti: „Frate, daca eu mor acum, o sa ma mantuiesc oare? Oare ii place lui Dumnezeu cum traiesc eu acum?” Si atunci Duhul lui Dumnezeu te va mustra si deodata vei vedea ca noaptea ai dormit si nu ti-ai facut canonul asa cum trebuie, sau ca a fost pe la tine o anumita persoana care a plecat apoi suparata sau jignita. Trebuie sa te gandesti mereu la toate acestea, pentru a birui diavolul.
     Eu cred ca atunci cand vine cineva la un preot, la un duhovnic, nu este atat de important cum vine, in ce stare, ci mai important este cum pleaca. Daca acea persoana pleaca fara a se folosi de cuvantul ce i l-a dat duhovnicul, atunci sa stiti ca mult au pierdut amandoi.
     Pe masura ce ne vom duce la biserica, pe masura ce ne vom marturisi, pe masura ce ne vom scula noaptea la rugaciune, pe masura ce avem o cugetare sfanta, pe masura ce cautam a nu sta de vorba cu gandurile, pe masura ce mintea noastra cugeta la moarte, atunci Duhul Sfant ne va ajuta si, cu ajutorul lui Dumnezeu, toate pacatele le vom birui. Mereu sa ne intrebam: „Daca mor acum oare ma voi mantui? Oare ii place lui Dumnezeu felul cum traiesc eu?” Numai prin cugetare la moarte sufletul nostru se trezeste la viata."

Parintele Proclu Nicau- „Lupta pentru smerenie si pocainta”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Persoane interesate