luni, 18 iulie 2011

Pelerini catre manastirea Moreni

    Mergand intre Barlad si Vaslui pe DN 24, pe stanga este o troita ce strajuieste o intersectie cu un drum comunal. Un indicator spune : "spre manastirea Moreni"... Insetati si sub un soare dogoritor, secatuiti de vlaga, ne-am hotarat sa mergem spre acest cinstit lacas spre a ne inchina. Incet incet ne-am indepartat de soseaua principala, am inceput a trece printre case, am parasit si asfaltul si pe un drum de macadam, mai mult pietre decat orice altceva, cu masina jucand un dans ciudat, am inceput sa ne numaram pasii spre manastire.
    Ni se parea ca aerul era teribil de fierbinte, o zapuseala lichida care facea greu de inghitit si apa din sticla. Am crezut la un momen dat ca fusese poate o gluma, ori am ratacit drumul cand dupa mai mult timp am citit: ''spre manastire, 1 km"..
    Si dintr-o data strajuit de brazi de-o parte si de alta, drumul nostru de macadam suia catre o poarta. Banuiam ca acolo va fi.
     Am coborat din masina, transpirati, si o racoare mangaietoare a inceput sa dea tarcoale imprejurul nostru. Si in tacerea deplina din miezul zilei, am trecut sfiosi pragul:
    M-am simtit brusc pasind intr-un basm necitit inca, ma asteptam ca de pretutindeni sa aud pasari de aur ciripind ciudat sau flori vorbind in limba omeneasca, ori animale fantastice rasarind din umbra zidurilor. Nimic insa din toate astea nu s-a intamplat, ci toate erau incremenite.
   Am privit in dreapta si in stanga, tipenie de om nu se zarea:

Mergeam incet spre chioscul din mijloc, cu teama sa nu spargem tacerea cu pasii nostri, am fi preferat sa avem pantofi de vata:
Cu aceeasi teama am inaintat privind spre chioscul central unde o candela ardea. Deasupra adevarul cantat de ingeri: "Sfant, Sfant, Sfant Domnul Savaot"
Langa intrarea in Sfanta Biserica fresca mi-a captat toata atentia, iar florile o inconjurau cu dragoste:
Chiliile maicilor, de-o parte si de alta ne aratau ca Biserica este maica lor, iar ele se afla ca puii sub aripa ei. Fiecare cuvant de dragoste pentru Dumnezeu si pentru Biserica, la Moreni a inflorit. Priviti:

In Biserica sfintele moaste respirau rugaciune curata si ne adapau inimile fierte de oboseala, cu putere de Sus:
   Dupa ce ne-am inchinat, am iesit din nou afara, privind din nou in jur, inainte de a pleca din nou la drum. Va las pe voi sa visati cu ochii deschisi, si de ce nu, poate sa va faceti planuri de vacanta, ca pelerini spre aceasta sfanta manastire.

3 comentarii:

  1. Asa este, Elena ! Avem o tara binecuvantata si noi iubim sa fim pelerini, mai cu seama in tara noastra. De multe ori ne place suspansul, cand plecam inspre o manastire necunoscuta si avem adeseori bucuria de a descoperi locuri superbe cum e acesta.
    Bucurie!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Persoane interesate