marți, 12 iulie 2011

Pelerini catre manastirea Rachitoasa II (continuare)

    Priveam zidurile vechi- fragmente dintr-un mandru zid ce inconjura incinta manastirii. Parintele surprinzandu-mi privirea a spus: 
   -  Iata cum este aici, asa sunt si sufletele noastre: zdrobite, lasate in paragina fara credinta. Daca am avea credinta, toate s-ar face... Iata, eu  niciodata nu am cerut nimanui un ban. Le spuneam oamenilor care mai veneau sa ne ajute:’’munciti o zi, iar eu in loc sa dau unui muncitor banii aceia, voi lua de ei materiale, si asa mergem inainte"...
    Cu drag ne-a luat bunul parinte, cu bunatatea lui nespusa si ne-a aratat manastirea.
  - Am avut niste bibilici, dar a venit un caine acu cateva nopti si ni le-a mancat. N-am apucat sa mutam puii, a doua noapte a venit si a dat iama in pui- 18 pui ne-a mancat. Ce-a mai mancat si vulpea.....Inseamna ca nu este de la Dumnezeu sa fie.
Gospodaros parinte ! Am avut ocazia de am vazut totul in jur. Nu cred ca are timp nici sa rasufle.
De altfel maica Filareta, cea mai dulce maica pe care am vazut-o vreodata, cu o dragoste de semeni nemaintalnita, imi si spunea:
  - Parintele atata s-a zbatut sa faca rost de finantare, ca s-a imbolnavit. Mai intai cu inima, caci toate le punea la inima, dar noua nu ne spunea ca sa nu ne amarasca. Tinea in el, si noua nu ne spunea nimic....Mai are si o tasare de vertebre, ca la cat munceste... Si in plus, s-a nascut cu un singur rinichi. Sau cine stie, ca la ecografie nu i l-au gasit..
Priveam la parintele si simteam cu inima ca ce spune maica e adevarat..
  - Icoanele de la catapeteasma erau atat de afumate ca nu se vedea nici un chip, nimic pe ele, ne-a povestit parintele. Am facut rost de solutiile pentru icoane, ca sa oprim fenomenul de farmitare, costa 100 de lei litrul pentru o singura icoana. SI aici vorbesc desigur de icoanele mici, nu de cele mari. Facem rost tocmai din Italia de solutiile pentru restaurarea icoanelor, printr-o firma din Sibiu. Acolo a fost singurul loc unde am gasit..
Ne-a aratat parintele icoanele despre care vorbea. Uimitor de frumoase, ca si catapeteasma din care erau desprinse, o opera de arta. Fiecare in parte graieste intr-un mod aparte inimii, cu un intreg curcubeu de sentimente de evlavie.
Am privit icoana Maicii Domnului indelung, imi aparea intreaga in frumusetea si splendoarea ei cand parintele imi spuse surazand:
    - Toata lumea pe unde mergeti va spune ca icoana lor este facatoare de minuni. Sa stiti ca pentru mine toate icoanele sunt facatoare de minuni, daca este credinta. Orice icoana poate face minuni, daca cel ce se roaga are credinta ca il va ajuta.
Am zambit stiind in adancul inimii mele cata dreptate are....




 Pe vremuri manastirea fusese inchinata manastirii Vatopedu din Sfantul Munte. Ma intreb daca inscriptia de pe Icoana Maicii Domnului spune ceva in sensul asta:
De o deosebita frumusete este si icoana Maicii Domnului din stanga usilor imparatesti:

    O cina simpla si frugala dar binecuvantata de Dumnezeu a strans laolalta maicile si pe parintele si pe noi, cei doi pelerini veniti de hat de departe...
   Am plecat cu inima plina de bucurie, caci am intalnit oameni vrednici si de la care am luat cuvant de folos.   Dar in acelasi timp am plecat cu tristete, ca nu pot personal sa fac mai mult de atat ca sa-i ajut.
  Daca puteti, voi, dragi cititori, va indemn sa faceti un gest cat de mic sa ajutati aceasta sfanta manastire. Pentru ca merita, pentru ca este minunata, pentru ca este a noastra, lasata mostenire de stramosii nostri. Datori suntem sa o lasam si noi copiilor nostri la randul nostru. Cat de putin, strop cu strop se face plinul, iar un sac de ciment inseamna mult. 
     Va indemn deci, de veti putea sa trimiteti cat de putin, pe adresa manastirii Rachitoasa, sat Rachitoasa, comuna Rachitoasa, judetul Bacau, cod 607490, sau parintelui Bolin Adrian (cu nume de calugarie Eftimie, dar in buletin este numele Bolin Adrian).
Pentru orice mica danie, sa va rasplateasca Domnul inmiit ! Amin.
Si va mai invit, sa mergeti sa vedeti cu ochii vostri acest loc. Va asigur ca aveti ce vedea.

4 comentarii:

  1. Doamne ajuta! Multumesc pt postari, stiam de manastire de la sot, din acest sat e de loc - soacra... Mi-as dori sa ajungem candva, cu voia Domnului!

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamne ajuta, Aurelia, surioara scumpa intru Hristos Domnul, sa ajungeti cu totii. Este un loc binecuvantat, cu oameni harnici si nu degeaba se spune ca dintre toate bisericile inchinate manastirilor din Sfantul Munte, Rachitoasa era cea mai bogata. Sa ne rugam Domnului sa renasca aceasta manastire la dimensiunile de alata data.
    Te imbratisez cu toata dragostea si.. sa va fie de bine !!

    RăspundețiȘtergere
  3. Vaiii,o minunatie!nu stiam de ea ,rusine mie((:
    Cand ati fost?daca am fi stiut incercam si noi sa ajungem...sa va fie de folos.

    RăspundețiȘtergere
  4. Elena, am fost chiar acum sambata, pe 9 iulie 2011. Fotografiile sunt ''proaspete'', de la fata locului. Sa stii ca se merita sa ajungeti, o sa va placa mult.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Persoane interesate