miercuri, 12 octombrie 2011

Supermenajera

     De fiecare data cand intru in casa cuiva ascult dezvinovatiri care nu-si au rost. Aproape fiecare persoana isi imagineaza ca intru in casa sa (bastionul singuratatii si intimitatii sale) cu gand sa verific starea curateniei. Auzi scuzele care se servesc mereu cu ocazia asta si nu va mint, si eu adesea le-am servit. Simt jena celuilalt, spaima ca as putea vedea in nu stiu ce colt sosetele aruncate aseara in graba sau farfuria in care a mancat sotul de dimineata inainte de a pleca la servici.
     Vreau sa va anunt ca daca as intra intr-o casa in care toate sa fie perfect curate si la locul lor as simti ca persoana respectiva nu are o viata privata, ca traieste doar pentru ceilalti. Sa stai mereu sa pandesti ultimul fir de praf de peste tot in loc sa citesti viata unui sfant sau sfaturile unui pustnic, nu mi se pare o optiune demna de un crestin. Imi plac femeile care declara deschis "ma duc la Vecernie” caci stiu ca exista viata in ele, o viata care clocoteste de dor pentru Hristos. Mi-e drag de ele si nu as putea niciodata sa pun o eticheta pe ele ca ar fi „nu-stiu-cum” pentru ca vezi, nu au sters praful.. Pai, praful se pune, aia e treaba lui, sa se astearna peste tot... Asa cum e treaba paianjenilor sa teasa panza. Evident, nu voi spune si departe de mine a sustine ca nu trebuie gasit timp si pentru aceste detalii, dar de ce sa se exagereze???
      Cu ani in urma am intrat in bucataria cuiva, parca ar fi fost sanctuar. Toate erau atat de curate si aratau ca noi... Pe foc era o oala in care fierbea o ciorbita si alaturi o alta oala in care se faceau perisoarele pentru ciorbita... Aragazul era fara de pata de parca ar fi fost atunci prima oara deschis (desi femeia gatea zilnic pentru familia ei) iar din cand in cand mai stergea o inchipuita lacrima de apa pe oala cu o carpa alba ca zapada.. Nu, sa stiti ca nu stia ca voi veni in vizita si nu ma astepta... Era de o curatenie exagerata as spune. Se vedea ca petrece mult timp din zi pentru asta exclusiv. E drept ca statea acasa, nu avea servici, dar tot atat de drept este ca nu am auzit-o niciodata ca ar fi citit vreo carte. Singurele informatii culese erau de la televizor, care mergea in surdina aproape non stop.
Nu am nimic cu femeile care adora sa fie totul steril, dar mi se pare o desfasurare de timp si de forte si de energie inutila la un moment dat.
Am mai vazut o emisiune sau film in care o persoana facuse o curatenie extraordinara in apartament, Si altcineva trebuia sa vina sa faca „testul cu manusa”- o manusa alba, imaculata. Primul lucru, s-a dus si a dat cu degetul inmanusat pe deasupra usii... Chiar sunt curioasa cam cate persoane au timp sa se ingrijeasca de absolut toate detaliile, sa stearga praful si deasupra usii, si in lampa care atarna din tavan, si dupa toate dulapurile. A nu, fara ajutor, ca nu se pune. Vorbim de o familie in care sotul nu-si ajuta sotia la treburile casnice, in care sotia are servici, si poate eventual si copii. Cam ce fel de viata as vedea pentru femeia aceea care tinand cont de toate regulile tine totul lacrima? Pai va spun cum: cu carpa in mana, vesnic frecand si spaland, altfel nu.


Este acesta idealul femeii crestine? Cam cum si cat timp putem rupe sa citim si o carte, sa mai facem si o rugaciune, un acatist sau paraclis, cam cat sa mai rupi sa faci si temele cu copiii?? Cam cand sa mai ai grija de pervaz- ca nu l-ai sters de praf, de geamurile termopan (sau nu)...
Asta ca sa nu mentionez persoanele care stau la curte si mai au si gradina, ca acolo trebuie sa stai sa ai grija de legume si fructe si flori, sa le uzi, sa le legi, sa le prasesti etc...
Sa ma intorc de unde plecasem. Eu asa intrevad viata femeii pururea pregatita de „testul cu manusa alba”: seaca si searbada.. Trista iremediabil.
Am sa-mi iau luxul in viata mea si voi primi sa fiu denumita oricum, pentru ca mult mai important mi se pare sa joc un joc cu copilul meu, sa port o discutie cu sotul meu, sa merg la plimbare cu ei, sa facem un acatist impreuna, decat sa am o singura grija - marea curatenie. Ce sa spun mai mult decat ca degeaba e curat paharul pe dinafara daca inauntru e murdar....
    Domnul sa ne ajute sa gasim calea catre El si sa ne lumineze sa ne pazim pe drum de feluritele idealuri care nu au nimic a face cu El.

8 comentarii:

  1. :)) Am citit postarea ta cu drag, gandindu-ma ca daca vii la mine pot sa ma simt usurata de scuzele pe care as simti sa ti le spun, avand in vedere ca la mine vesnic e ceva care nu e cum trebuie :)))))
    Intr-adevar nici mie nu imi plac persoanele care mereu se scuza de una alta dar trebuie sa recunosc ca si eu fac parte din ele. Postarea ta doar m-a facut sa iau aminte si de fapt sa imi dau seama ca nici la altii nu e perfect si ca de fapt nici nu ar trebui sa ma intereseze atat de mult!

    :) Te pup cu drag! :) Multam fain :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Alexut, iubita surioara, nu e vorba doar de scuze, ci de faptul ca scuzele nu-si au rostul. Eu cred ca Dumnezeu ne-a daruit viata, asa un dar minunat, nu ca sa o petrecem non stop vanand praful si stergand cu carpa ca niste robotei... Mai mult folos are cineva sa mearga la un duhovnic si sa-si spele pacatele prin taina spovedaniei decat sa ii straluceasca toata casa ca un pahar dar in interior sa creasca buruienile maniei, urei, dusmaniei, minciunii, eretismelor de tot felul, hulelor samd..
    Eu zic sa luam aminte la cuvintele Mantuitorului care spun ca ''acolo unde este comoara ta, acolo este inima ta". Sa ne fie deci inima lipita de Dumnezeu si nu de acest nou idol: curatenia suprema.
    Doamne miluieste si ne pazeste pe noi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ah si as adauga ca pana la un anumit punct scuzele te si jignesc, pentru ca presupun ca de aia intri in casa acelei persoane, sa judeci omul.
    Ori daca ai facut-o ca sa cauti motive sa-l judeci scuzele nu te vor impiedica.
    Iar daca omul nu intra ca sa judece, atunci scuzele oricum nu-si au rostul. Deci in ambele cazuri sunt absolut de prisos.

    RăspundețiȘtergere
  4. Iasmin frumoasa postarea ta.Ieri am iesit cu copiii la drumetie impreuna cu mai multe familii.Eu pentru ca m-am simtit atat de bine la sfarsit am propus sa nu ratam nici aceasta sambata fiind un timp exceptional. La care prietena mea imi raspunde.Corina dar eu trebuie sa-mi vad de casa!!! Trebuie sa-mi aranjez dulapul.
    La care eu i-am raspuns:apai dulapul sa astepte pana vin ploile....acum ca timpul inca e prielnic, nu vreau piedici din partea casei....
    O zi frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc mult, Corina ! Exact asa gandesc si eu, ca tine. Ce folos sa stea cineva toata ziua la aranjat dulapul. Doara hainele oricum le va gasi acolo. Iar in definitiv, daca cineva intra in casa ta ca sa te judece dupa cata ordine e in dulap inseamna ca nu merita sa treaca pragul.
    Oare cand mergem la cineva acasa mergem pentru dulapurile sale, pentru a vedea daca are praful sters samd? Nu mergem pentru a petrece timpul cu drag in apropierea cuiva care se afla intr-un duh cu noi??
    Frumos ai zis, ca ''nu vrei piedici din partea casei". Asa este, casuta noastra este locusorul unde ne simtim cel mai bine. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa ne trezim "sechestrati" de ea...
    Te imbratisez cu drag ! Doamne ajuta si ne miluieste sa avem cu totii o zi binecuvantata!

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna dimineata Iasmin (daca esti cea pe care o stiu eu, daca nu, bun gasit-nu stiu sigur). Si mie mi-a placut postarea asta. Dar mai e ceva super super tare ciudat ce am descoperit eu pe blogurile astea romanesti (unele) pentru ca in realitate eu una nu am intalnit: programarea cu nu stiu cate zile inainte a treburilor pe care se le faci in ziua X la ora X intr-o casa in care exista sot, copii, lectii, mers la biserica, etc. Si culmea: reusita programarilor. Pe mine asta ma mira de numa. Pai intr-o zi doarme pruncul la pranz si faci nu stiu cate treburi dar in alta nu vrea si pace: stai si citesti doua ore povesti, pilde si povestiri. In alta zi nu e sotul acasa 12 ore consecutive iar in alta spune: astazi vin la 11 si plec abia dupa pranz iar, deci clar programul este altfel. Sau pur si simplu azi am chef doar de cusut si gata. Nu atiu, dar mi se pare asa de ciudata programarea asta a vietii casnice si asa de multa importanta data incat devine datorie nu placere ingrijirea caminului. Trebuie "intretinuta atmosfera " in cazurile astea de obicei am vazut cu diferite idei cautate peste tot si cu schimbari de "decor".
    La noi atmosfera din casa in fiecare moment e asa cum e "atmosfera " din noi atunci "si pace. Curatenia doar o intretinem (neporogramat, hi,hi).
    te pup, bine te-am gasit

    RăspundețiȘtergere
  7. Maria, cred ca sunt aceeasi Iasmin pe care o cunosti. Bine ai venit !
    Ma bucur ca suntem intr-un gand. Era o vreme cand toata lumea se extazia cu Fly Lady, ei bine asta merge doar daca esti absolut singur in casa...Sau daca nu mai faci absolut nimic altceva in restul timpului.... In fine, eu am incercat dar desi pare simplu, de fapt acopera foarte mult timp.
    Poate ati observat dar de pilda farfuriile, canile, paharele nefolosite nu mai arata curat dupa o bucata de timp. Si acelea trebuie mereu spalate. Ba trebuie stearsa in permanenta si plinta, spalate si carpele si asternuturile chiar daca nu le folosesti pentru ca le gasesti cu miros inchis, ba si cu pete din senin, chiar daca nu au fost niciodata folosite... Deci iar, spala, sterge, aeriseste, calca... Ce sa mai....
    E foarte mult de zis, dar asa cum ai subliniat si tu, e foarte greu sa te tii de un anumit program, de vreme ce sunt atatea alte lucruri de facut...
    Bucurie, Maria!

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Persoane interesate