marți, 31 ianuarie 2012

Pastiluţa duhovnicească

      Cel ce se pocăieşte cu adevărat de faptele sale cele rele singur se mustră pe sine şi cu răbdare suferă ocările celorlalţi; iar cel ce face pocăinţă mincinoasă, nepomenind căderile sale, se ceartă şi, gâlcevindu-se, grăieşte întru nemulţumirea sa: ‘’Dumnezeu să-i plătească precum merită”, iar despre sine spune cu obrăznicie: ‘’Ce-am făcut?”. Mustrând pe unul ca acesta, Dumnezeu spune prin gura proorocului Ieremia: Nu este om care să se pocăiască, dacă răutatea lui spune: Ce-am făcut?
*
      Semnul adevăratei smerenii este nu a revărsa singur asupra ta ocări, ci a suferi cu răbdare atunci când te ocărăsc alţii.
       Cel ce neprimind slava omenească se judecă pe sine insuşi, dar se necăjeşte când îl defaimă alţii, se amăgeşte cu smerenia cea părută, ponegrindu-se pe sine mai mult din dorinţa de a plăcea oamenilor decât din fapta bună.


Sfântul Ierarh Teofan Zăvorâtul- “Patericul lavrei Sfântului Sava"

7 comentarii:

 1. Foarte frumos Iasmin, ai pus degetul pe rana!
  Asta ii un cuvant care trebuie tinut neaparat minte, multumesc frumos!!!
  Te pup tare!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sa ne fie de folos ! Eu cred ca marea majoritate avem nevoie de acest cuvant, pentru a ne intelege mai bine neputintele.
   O zi frumoasa si voua, acolo la Cluj, am auzit ca e ger puternic. Aveti grija la puiut!

   Ștergere
 2. Răspunsuri
  1. Cu siguranta e un adevar, deoarece e de la sfantul Teofan Zavoratul.
   O zi binecuvantata sa aveti cu totii, cu spor in toate si multe bucurii !!

   Ștergere
 3. Miscarea aceasta launtrica a gandurilor sunt de fapt cei mai mari dusmani ai nostri, vrajmasul casnic din noi. De aceea imi place Sf. Teofan, Sfintii rusi in general, sunt profunzi si merg pana la miscarile acestea ale inimii noastre.

  Multumesc pentru acest cuvant!

  Saptamana binecuvantata!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Liliana, si cu toate acestea parintele Proclu Nicau si alti parinti mi-au spus ca intotdeauna sa socotesc pe ceilalti oameni mai sus ca mine (chiar daca eu n-o cred, cel putin in acel moment). Se pare ca tot spunand-o, cu timpul invatam sa si credem si se adauga si miscarile Duhului asupra noastra.
   Cel putin eu asa inteleg, ca trebuie sa fim sinceri cu noi insine, dar totodata sa facem eforturi sa intelegem ca ceilalti sunt mai sus ca noi...
   Eh, eu una n-am ajuns pana-ntr-acolo si nu stiu de voi ajunge vreodata...
   Te imbratisez cu drag, Liliana, si iti doresc si eu bucurii si spor in toate!

   Ștergere
 4. Draga Iasmin,

  iti multumesc ca mi-ai sesizat eroarea, cred ca dimineata am apasat pe o noua postare din neatentie...

  Te imbratisez si eu, scumpa surioara in Hristos, ori de cate ori intru in casuta ta virtuala, te citesc cu mare, mare drag.


  Doamne ajuta!

  Liliana

  RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Persoane interesate