joi, 30 iunie 2011

Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face

Asta toamna au venit aici, la mine, trei domni. Stateau acolo in fata mea, dar nu zicea nici unul nimica. Se uitau la mine si taceau. Mai, mare comedie, am gandit eu, mai ales ca mai astepta cineva la poarta. Si, ce sa vezi, le-am zis:
    - Domniii mei, sa stiti, fiindca ati venit pana ici plata aveti, ca v-ati ostenit. Catati un adevar, dar nu-l veti gasi. Eu sunt un om pacatos si daca mor amu, diavolii ma iau. Nu-mi place cum traiesc, dar nici lui Dumnezeu nu-i place cum traiesc eu
Unul dintre ei a zis asa:
    - Daca dumneata spui ca te ia diavolul in iad, noi ce vom face?
Le-am raspuns:
    - Treaba dumneavoastra ! Va priveste ! Sunteti oameni destepti, nu ca mine, prost. Da, eu sa fiu in locul dumneavoastra, as cauta un duhovnic  bun si m-as duce la marturisit. Si acel duhovnic a sa ma invete cum sa ma marturisesc, cum sa ma smeresc si a nu da vina pe altul. Si cand voi merge la biserica sa pun in minte ca toti de acolo sunt mai buni ca mine iar eu sunt cel mai pacatos si nevrednic. Daca imi pun astfel de ganduri si zici si o rugaciune in taina, fara sa stie lumea de acolo ce gandesc eu, si stau in biserica asa cum as fi in fata lui Dumnezeu, atunci Duhul Sfant imi va lumina mintea si imi va descoperi cum trebuie sa caut vesnicia. Dar cat timp eu ma uit de sus in jos la ceilalti, mai bine nu m-as duce acolo.
Insa, daca ascult Sfanta Liturghie cu mult dor de Dumnezeu, Duhul Sfant nu ma va parasi.
Dumneavoastra va ajungea porunca aceasta: Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face ! Daca fac bine la altul, eu simt ca Dumnezeu nu ma lasa in parasire. Dar daca eu caut sa-l jumulesc, sa-l tulbur, sa-l napastuiesc, atunci Duhul Sfant ma va lasa in parasire...
Sa stiti ca asa ii indemn pe multi: Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face ! Cum, un lucru care mie nu-mi place, pe acela sa-l fac eu omenirii? Ori cu cine m-as intalni sa nu aiba de plans din cauza mea. De multe ori, cand diavolul da navala asupra mea, il mai sperii pe suflet: „Sa stii ca daca nu vreau sa rabd aicea, ce voi face in iad cu dracii?” Atunci se trezeste sufletul si cauta sa repare. Uite, cugetarea la moarte e un lucru minunat. Asa spune un Sfant Parinte: „O, moarte, mai bine te-as numi viata. De cate ori cuget la moarte se trezeste sufletul”. Acestea vi le spun, pentru ca au dat navala toti diavolii din iad pe fata pamantului. Unde sunt doi-trei crestini, cauta sa-i tulbure, sa bage dusmanie. Multe duhuri baga in capul crestinilor banuieli, pareri. De aicea se iau la cearta, se fac crime, Doamne-fereste, ce-au mai ajuns crestinii !

Parintele Proclu Nicau- „Lupta pentru smerenie si pocainta” (pag. 79-80)

2 comentarii:

  1. „Sa stii ca daca nu vreau sa rabd aicea, ce voi face in iad cu dracii?”
    „O, moarte, mai bine te-as numi viata. De cate ori cuget la moarte se trezeste sufletul”

    Multumesc de postare draga mea, m-am mai trezit si eu asa putin cu randurile astea, multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumoasa postarea!! Am sa-ti mai rasfoiesc blogul, promit:)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Persoane interesate