vineri, 10 februarie 2012

Pastiluţa duhovnicească

      O condiţie absolut necesară pentru a te îndeletnici cu rugăciunea minţii este să ai conştiinţa împăcată faţă de toţi.
     De pildă, dacă trăieşti într-o mănăstire cu cincizeci de monahi, eşti dator să-i odihneşti, pe cât îţi este cu putinţă, pe toţi. Dacă odihneşti patruzeci şi nouă şi pe unul îl dispreţuieşti, acel unul biruieşte şi rugăciunea nu înaintează. Acesta se face piedică în rugăciunea ta. Uneori greşeşte celălalt, dar nu-şi cere iertare. Dacă vrei să-l afli pe Dumnezeu în rugăciune, trebuie să iei greşeala asupra ta şi să ceri iertare. Să te rogi pentru el şi să faci tot ce îţi stă în putinţă pentru a te împăca cu el. Dacă celălalt are demon şi te ocoleşte, atunci vei fi nevoit să faci răbdare. Sunt unii pe care îi stăpâneşte demonul invidiei şi le tulbură mintea. Cu aceştia nu te poţi înţelege. Însă avem datoria să-i iubim şi să ne rugăm pentru ei.
     Tu trăieşti în lume. Acasă, la servici, să fii punctual şi corect faţă de toţi. Evită-i însă pe cei care pot să te vateme. Ia aminte numai să nu te arăţi în faţa acelora că ai prietenie cu alţii, căci vor pricepe aceasta şi-ţi vei găsi beleaua cu ei.

Monahul Iosif Dionisiatul- Stareţul Haralambie, Dascălul rugăciunii minţii

6 comentarii:

  1. usor de spus dar greu de facut:)
    frumoasa postare, multumim mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Greu de facut, Ancuta, greu de facut, surioara, recunosc. Insa o sa spun si eu ce spune bunul parinte la miruit: ''Ajutor de la Domnul, Cel ce a facut Cerul si pamantul". Asa indraznim si noi sa biruim lumea.
      Te pup cu drag !

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Domnul Dumnezeu sa ne ajute sa il si urmam cu tarie, sa putem sa luam crucea - luand asupra noastra si neputintele celorlalti, pe cat ne va sta si noua, pacatosilor, in putere...
      O zi minunata, Adriana!

      Ștergere
  3. Sper sa ies si eu la liman...
    Greu ma pot concentra si linisti.....
    E bine atunci cand aflam cauzele dar si mijloacele de vindecare!
    Multumesc pentru gand! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu toata dragostea, Corina !
    De obicei eu pun aici sfaturi pentru mine, sa le am in atentie si sa imi patrunda inima. Poate asa scap si eu de ispitele mele... Ma bucur ca mai folosesc si altcuiva. Sa dea Domnul sa ne folosim pe deplin de cuvintele sfintilor, ca asa sa adaugam trepte catre rai..

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Persoane interesate